Március 22. a víz világnapja (2022)

A víz világnapját minden év március 22-én ünnepeljük.

A Dublini Víz és Környezet Konferencia, majd a Rio de Janeiro-i Környezet és Fejlő­dés Konferencia javaslataira az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 47. Közgyűlése döntött arról, hogy március 22.-e legyen a víz világnapja.

Az ENSZ Közgyűlése felkérte az országokat, hogy e naphoz kötődően nemzetközi és nemzeti keretek között is szervezzenek olyan programokat, amelyek a vízkészletek megőrzéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódnak. Elhatározták, hogy minden víz világ­napja egy konkrét téma megnevezése, illetve egy gondolat, egy mottó megfogalmazá­sa által is hasson.  Az első víz világnapja 1994-ben volt. Nemzetközi koordinálását az utóbbi években az UN-Water (az ENSZ 2003-ban alapított édes­vízkészletekkel foglalkozó szervezete) végzi.

A 2022. évi rendezvények a felszín alatti vizekkel foglalkozik. Tegyük a láthatatlant láthatóvá jelmondatot választották, amellyel hangsúlyozni kívánják, hogy a hozzáférhető édesvízkészlet nagy része a felszín alatt található. Nem látható, de nélküle az élet elképzelhetetlen. Óvjuk felszín alatti vizeinket!


Vizvilagnap logo

További információk a vízvilágnap magyar nyelvű és a nemzetközi  honlapjain.