Március 22. a víz világnapja (2021)

A víz világnapját minden év március 22-én ünnepeljük.

A Dublini Víz és Környezet Konferencia, majd a Rio de Janeiro-i Környezet és Fejlő­dés Konferencia javaslataira az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 47. Közgyűlése döntött arról, hogy március 22.-e legyen a víz világnapja.

Az ENSZ Közgyűlése felkérte az országokat, hogy e naphoz kötődően nemzetközi és nemzeti keretek között is szervezzenek olyan programokat, amelyek a vízkészletek megőrzéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódnak. Elhatározták, hogy minden víz világ­napja egy konkrét téma megnevezése, illetve egy gondolat, egy mottó megfogalmazá­sa által is hasson.  Az első víz világnapja 1994-ben volt. Nemzetközi koordinálását az utóbbi években az UN-Water (az ENSZ 2003-ban alapított édes­vízkészletekkel foglalkozó szervezete) végzi.

A 2021. évi rendezvények a „#Water2me” jeligéhez kötve a mai generációkat próbálja megszólítani. A hivatalos magyar cím "A víz érték! Becsüld meg!" is fontos gondolat fogalmaz meg. Ne feledjük, hogy napi vízigényünk kielégítésén túl az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.


Vizvilagnap logo

További információk a vízvilágnap magyar nyelvű és a nemzetközi  honlapjain.