Február 2. a vizes élőhelyek világnapja

A vizes élőhelyek világnapját minden év február 2-án ünnepeljük.

Ezzel a nappal emlékezünk meg az 1971. február 2-án a Kaszpi-tengerhez közel fekvő iráni kisvárosban, Ramsarban aláírt egyezményről. Az egyezmény, amelyhez hazánk 1979-ben csatlakozott, a természetvédelmi államközi megállapodások egyik legrégebbike.

Az egyezmény titkársága Glandban (Svájc) működik, jogi személyiséggel rendelkező háttérszerve a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN). A titkárság 1997 óta rendezi meg a vizes élőhelyek világnapját, hogy felhívja a fontosságukra és értékeik­re a figyelmet.

Logo2021

A 2021. évi rendezvények jelmondata Vizes élőhelyek és víz ráirányítja a figyelmet a vízre, mint a vizes élőhelyek egyik meghatározó abiotikus tényezőjére. A kapcsolódó anyagokban hangsúlyozzák, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló édesvízkészleteket a Földön egyre növekvő mértékben használjuk. A kibontakozó vízkrízis nagy vesztesei lehetnek a vizes élőhelyek, amelyek sok helyen fontos elemei, tározó terei az életet adó elemnek. A tározáson túl képesek a vizeinket megvédeni a szennyezésektől, s e mellett nem csak diverz élőhelyként, hanem számos más, gazdasági szempontból is számszerűsíthető érték forrásai, vagy megtermelésének helyei.

Bővebb információ a http://www.worldwetlandsday.org/ oldalon olvasható.