Február 2. a vizes élőhelyek világnapja

A vizes élőhelyek világnapját minden év február 2-án ünnepeljük.

Ezzel a nappal em­lékezünk meg az 1971. február 2-án a Kaszpi-tengerhez közel fekvő iráni kisváros­ban, Ramsarban aláírt egyezményről. Az egyezmény, amelyhez hazánk 1979-ben csatlakozott, a természetvédelmi államközi megállapodások egyik legrégebbike.

Az egyezmény titkársága Glandban (Svájc) működik, jogi személyiséggel rendelkező háttérszerve a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN). A titkárság 1997 óta rendezi meg a vizes élőhelyek világnapját, hogy felhívja a fontosságukra és értékeik­re a figyelmet.

A 2020. évi rendezvények a vizes élőhelyek biodiverzitás megőrzésében betöltött szerepét hangsúlyozzák. Talán a legfontosabb tény, ami az idei témaválasztást alátámasztja, hogy Földünk fajainak 40%-a valamilyen módon vizes élőhelyekhez kötődik. A témaválasztás azt is alá szeretné húzni, hogy a vizes élőhelyek biodiverzitásának fenntartása nem csak természetvédelmi érdek, hanem többek között közvetett módon hozzájárul az élhetőbb világ fenntartásához, a környezetterhelés csökkentéséhez, a szénmegkötéshez és a lefolyás szabályozásához. Vizes élőhelyek terem meg a az emberiség élelmiszer igényének jelentős része, sőt e miatt 1 milliárd ember munkahelyét is jelentik.

Bővebb információ a http://www.worldwetlandsday.org/ oldalon olvasható.