Február 2. a vizes élőhelyek világnapja

A vizes élőhelyek világnapját minden év február 2-án ünnepeljük.

Ezzel a nappal em­lékezünk meg az 1971. február 2-án a Kaszpi-tengerhez közel fekvő iráni kisváros­ban, Ramsarban aláírt egyezményről. Az egyezmény, amelyhez hazánk 1979-ben csatlakozott, a természetvédelmi államközi megállapodások egyik legrégebbike.

Az egyezmény titkársága Glandban (Svájc) működik, jogi személyiséggel rendelkező háttérszerve a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN). A titkárság 1997 óta rendezi meg a vizes élőhelyek világnapját, hogy felhívja a fontosságukra és értékeik­re a figyelmet.

WorldWetlandsDay2018Logo

A 2019. évi rendezvények a „Vizes élőhelyek és klímaváltozás” témakörhöz kötődnek. A témaválasztás alá szeretné húzni, hogy a vizes élőhelyek a klímaváltozás hatásainak kezelésében is fontos szerepet játszhatnak. Stabilizálhatják az üvegház gázok szintjét, amiben elsődleges szerep jut a Földünk felszínének 3%-át borító, jelentős szénmegkötő képességgel rendelkező lápoknak. Az őket veszélyeztető emberi hatások (pl. lecsapolás) azonban üvegház-gáz kibocsátóvá teheti őket. A vizes élőhelyek közvetett módon (partvédelem, árhullámok csökkentése) is hozzájárulhatnak a hatások mérsékléséhez.

Bővebb információ a http://www.worldwetlandsday.org/ oldalon olvasható.