Február 2. a vizes élőhelyek világnapja

A vizes élőhelyek világnapját minden év február 2-án ünnepeljük.

Ezzel a nappal em­lékezünk meg az 1971. február 2-án a Kaszpi-tengerhez közel fekvő iráni kisváros­ban, Ramsarban aláírt egyezményről. Az egyezmény, amelyhez hazánk 1979-ben csatlakozott, a természetvédelmi államközi megállapodások egyik legrégebbike.

Az egyezmény titkársága Glandban (Svájc) működik, jogi személyiséggel rendelkező háttérszerve a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN). A titkárság 1997 óta rendezi meg a vizes élőhelyek világnapját, hogy felhívja a fontosságukra és értékeik­re a figyelmet.

WorldWetlandsDay2018Logo

A 2018. évi rendezvények a „Vizes élőhelyek a fenntartható városi jövőért” témakörhöz kötődnek. A vizes élőhelyek nem csak a természeti, hanem a városi környezet részei is lehetnek. Sok magyar város egykori vizes élőhelyek helyén alakult ki. Egyik példa erre Egyetemünk városa Sopron is, amely belvárosa a Rák-patak és az Ikva vízfolyás-menti vizes élőhelyei helyén fekszik. A vizes élőhelyeknek fontos szerepe lehetne a városi burkolt felületekről összefutó csapadékvíz kezelésében, tározásában, a városi klíma szabályozásában, vagy akár a vízellátásban is. Az idei világnap célja felhívni a figyelmet az urbanizált területek vizes élőhelyeire. Jelmondata szerint a települési vizes élőhelyek városainkat élhetőbbé tehetik.

 Bővebb információ a http://www.worldwetlandsday.org/ oldalon olvasható.